Geschiedenis

Verzuiling

verzuiling

Begin van de verzuiling:

In 1919 begon de verzuiling, de mannen kregen toen stemrecht en mochten op lijsttrekkers stemmen. Er waren verschillende geloven en dus kwamen er verschillende groepen.

3 Groepen van de verzuiling:

Groep 1: de protestanten, de kern van de protestanten waren de hervormden. Maar er waren veel verschillende kerkgenootschappen. Ze hadden verschillende partijen:

  • De belangrijkste partij was de ARP ( de anti-Revolutionaire Partij ) . Deze partij werd opgericht in 1878 opgericht door Abraham Kuyper. Dit was de partij voor de wat rijkere protestanten.
  • Dan heb je nog de CHU ( De Christelijk-Historische Unie ) . Deze partij werd opgericht in 1903 door Alexander de Savorin Lohman. Hij was eerst bij de ARP maar daar kreeg hij ruzie. Dit was meer de partij voor de middenstanders, boeren, lage ambtenaars en arbeiders) .

De protestanten hadden ook hun eigen vakbond die heette de CNV  ( Christelijk Nationaal Vakverbond ) . Die werd op 13 mei 1909 opgericht in Arnhem niet alleen protestanten werden lid van de vakbond ook sommige christen werden ook lid omdat de partij al meer hervormd was.

Ze hadden ook hun eigen omroep dat is de NCRV (Nederlandse Christelijke Radio Vereniging) . Werd opgericht in 15 november in 1924, ze zonden veel kerkdiensten uit op tv en waren daarmee de eerste zender.

De protestanten hadden apart onderwijs! Ze kregen les uit de bijbel dus niet zoals de andere geloven gewoon op school, maar ze leerde de kinderen alles wat in de bijbel stond.

Het doel van de protestanten was dat ze hun eigen plek wilden in de regering. En dat al het geld eerlijk verdeeld werd over de protestanten en de andere zuilen . Ze wilden dat de kerkverenigingen veel meer moesten doen en dat de overheid maar niks was. Dat de protestanten alles onder elkaar mochten doen. Maar als er echt ruzie uitbrak moesten ze ingrijpen .

Groep 2: de Katholieken , pas sinds 1848 kregen de katholieken vrijheid van godsdienst. Door de liberale grondwijziging werden discriminerende wetten opgeheven. Daardoor hadden de katholieken en de liberalen een goede band. De katholieken verschilde van de andere geloven door een paar dingen:

  • Het onderwijs tussen jongens en meisjes werd op school streng gescheidt.Het was volgens de Katholieken was het niet tolerant als de kinderen samen les hadden.
  • De belangrijke geloofszaken bleven geregeld vanuit Rome bij de paus, die was er voor heel belangrijke dingen.
  • De katholieken steunden bijna alle organisaties en instellingen, ALS ze katholiek waren.
  • De katholieken moesten minimaal 2 kinderen krijgen die volgens het geloof opgevoed werden.

De katholieken hadden ook hun eigen partij : de KVP (Katholieke Volkspartij) . Op 22 december 1945 werd de partij opgericht als opvolger van de RKSP (Roomsche-Katholieke Staatpartij) .De eerste partijleider was Carl Romme. Later werd de KVP samen met de CHU en de ANP het huidige CDA.

Ze hadden een eigen KAB (Katholieke Arbeidersbeweging) later de NKV, de KAB is in  1945 opgericht door Adrianus Cornelis de Bruijn . Dit was hun vakbond.

De KRO ( Katholieke Radio Omroep) was de omroep van de Katholieken.. Deze werd opgericht op 23 april 1925 door pastoor Lambertus Hendricus Perquin .

Onderwijs kregen de Katholieken op een katholieke school, een Katholieke school is door de Katholieke kerk herkende school die volgens een christelijk opvoed programma werd gehouden. Daardoor ook vaak gescheiden onderwijs. In Nederland wordt dit geregeld door de ARKO (Algemeen Regelement voor Katholiek Onderwijs) . het doel van de Katholieken was het streven naar zelfstandigheid (de katholieke zaak) . Ze wilden dat iedereen dienden in het belangen van de kerk  .

Groep 3: Socialisten, het socialisme is een politieke ‘maatschappij vorm’ die is gebaseerd op verschillende dingen:

  • Gelijkheid, dat iedere burger gelijke rechten hebben dus maakt het niet uit of je een hoge ambtenaar of een boer bent het maakt niet uit voor de socialisten. Nu in onze tijd blijft dit belangrijk!
  • Sociale rechtvaardigheid, hiermee bedoelen de socialisten eigenlijk dat het niet rechtvaardig is om iemand te dwingen sociaal te zijn zoals jij het wilt.
  • Solidariteit, dat betekent dat bijvoorbeeld leden van een groep een gemeenschappelijk  belang zoeken en die uitvoeren terwijl dat soms ten koste is van je eigen mening.

Ook de socialisten hebben hun eigen partij: de SDAP ( Socialistische-Democratische Arbeiderspartij) . Dit was een politieke partij van  1894 tot 1946. Op 26 augustus 1894 werd het door 12 mensen opgericht die werden de 12 apostelen genoemd. Deze partij noemen we nu ook wel de PVDA (Partij van de Arbeid) . Ook hebben ze hun eigen vakbond de NVV ( Nederlands Verbond van Vakverenigingen) . Deze partij werd opgericht op 1 januari 1906 door vijftien verschillende (socialistische) vakbonden. De eerst voorzitter was Henri Polak die was ook de voorzitter van de Algemene Nederlandse Diamantenbewerkers.

Ook hebben ze hun eigen omroep de VARA (Vereniging Arbeiders Radio Amateur) . Deze omroep werd opgericht in 1 november 1925. En tijdens de verzuiling diende de omroep als socialistische zuil en met nauwe banden met de  SDAP.

Wat is Verzuiling?

Verzuiling is een soort proces in de maatschappij. Mensen die het zelfde denken over het leven drukken zich uit in organisaties, verenigingen, scholen enz. zo voelen ze zich verbonden. De verschillende groepen noemen we zuilen, de verzuiling bestond uit verschillende zuilen.  Der verzuiling wordt ook wel omschreven als een soort proces dat de opdeling van de maatschappij in zuilen vergroot. Maar veel mensen zien het als iets positief. Vooral rond de jaren ‘50 toen de verzuiling zich verspreidde en versterkte waren er veel positieve meningen .

Plaats een reactie